Bos Flutter Ditetapkan Menerima Kenaikan Gaji 26 Peratus Melainkan Pemegang Saham Menentang
Uncategorized

Bos Flutter Ditetapkan Menerima Kenaikan Gaji 26 Peratus Melainkan Pemegang Saham Menentang

Dua cadangan kenaikan gaji untuk eksekutif tertinggi di Flutter Entertainment tidak sepatutnya berlaku. Itulah pandangan penasihat, yang menggesa para pemegang saham syarikat perjudian untuk menolak kenaikan yang tinggi.

Peter Jackson
Peter Jackson, Ketua Pegawai Eksekutif Flutter Entertainment, bergambar. Bos mendapat kenaikan gaji yang tinggi yang dikatakan oleh beberapa penasihat kewangan adalah berlebihan. (Imej: Financial Times)
Stok Flutter Entertainment habis. Pada bulan Mac, ia adalah 40% lebih rendah daripada tahun sebelumnya, dan ia telah kehilangan 24% pada tahun ini sahaja. Itu tidak menghalang syarikat perjudian global, yang hanya membenarkan wang bonus $18.2 juta untuk pekerja, daripada membuat keputusan untuk memberi ganjaran kepada eksekutif tertingginya dengan kenaikan gaji dua digit.

Ketua Pegawai Eksekutif Flutter Peter Jackson dan CFO Jonathan Hill menerima kadar baharu mereka bulan lepas, tetapi keputusan itu masih belum muktamad. Dua firma penasihat pemegang saham proksi percaya langkah itu adalah satu langkah ke arah yang salah, dan mahu pemegang saham campur tangan.

40% Lagi dalam Dua Tahun
Tahun lepas, Jackson dan Hill menerima kenaikan gaji sebanyak 17.5%. Itu adalah adil – syarikat itu mengalami pertumbuhan yang luar biasa melalui pengambilalihan. Selepas perpecahan pada April 2020, harga sahamnya meningkat dua kali ganda nilai tahun sebelumnya.

Tahun ini, kedua-dua eksekutif tertinggi itu masing-masing mendapat peningkatan sebanyak 26% dan 20%. Bagaimanapun, peningkatan Pengeluaran SGP itu berlaku apabila kedudukan dan prestasi pasaran syarikat telah jatuh. Ini bertentangan dengan intuisi, menurut firma penasihat Institutional Shareholder Services (ISS) dan Glass Lewis.

Kami mempunyai tempahan mengenai skala peningkatan ini, memandangkan peningkatan ketara (17.5 peratus) yang diberikan kepada eksekutif yang sama pada Jun 2020 ,” kata Glass Lewis.

ISS tidak percaya Flutter boleh mewajarkan kenaikan itu dengan sewajarnya, “terutama dengan latar belakang kejatuhan harga saham,” tegasnya. Ia percaya syarikat itu, yang baru sahaja kehilangan Result SGP tawaran untuk mengambil alih Loteri Kebangsaan UK , sedang mencipta pakej gaji dan insentif “lebih tinggi daripada jangkaan pemegang saham UK,” dan lebih sejajar dengan eksekutif AS.

Glass Lewis bukan peminat besar kenaikan gaji tetap. Ia percaya mereka tidak memberikan insentif yang diperlukan untuk memastikan eksekutif mendorong syarikat mereka ke hadapan. Firma itu menjelaskan bahawa ia membenarkan penerima mempunyai tongkat apabila operasi pergi ke sisi.

Kedua-dua firma mencadangkan pemegang saham campur tangan. Peningkatan telah berlaku sejak bulan lepas, tetapi ia tidak Totobet HK muktamad. Flutter akan mengadakan mesyuarat agung tahunannya pada 28 April, di mana pemegang saham boleh menolak kenaikan itu.

Meningkatkan “Perlu” Untuk Perniagaan
Di bawah skim baharu itu, Jackson akan memperoleh gaji asas €1.4 juta (AS$1.51 juta) dan Hill, €857,642 (AS$928,826). Flutter percaya kenaikan itu “perlu” untuk memastikan syarikat berdaya saing.

Ia menambah bahawa gaji adalah sejajar dengan syarikat tersenarai UK lain yang mempunyai saiz yang sama, dan mencerminkan pertumbuhan syarikat itu dengan secukupnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ia mewajarkan peningkatan dalam laporan tahunannya bulan lepas dengan menyatakan bahawa jumlah pakej imbuhan adalah “mewakili konteks perniagaan Flutter.”

Pakej gaji Jackson di Flutter tahun lepas berjumlah lebih €10 juta (AS$10.82 juta). Kebanyakannya datang daripada pelan insentif jangka panjang (LTIP) untuknya dan eksekutif tertinggi yang lain. Bagaimanapun, pada tahun ini, Flutter memutuskan untuk menentang LTIP baharu memandangkan kejatuhan harga saham syarikat itu.

Daripada menawarkan pelan yang didorong oleh insentif, ia memberikan gaji terjamin kepada eksekutif. Lembaga itu menandatangani langkah itu, walaupun ia menyebabkan firma pelaburan dan pemegang saham menggaru kepala mereka.

Jackson memperoleh 40% lebih dalam gaji asas berbanding dua tahun lalu, walaupun saham Flutter turun 40% pada tahun lalu. Pada ketika ini, pemegang saham secara eksklusif mengawal apa yang berlaku seterusnya.