Allwyn, Pembida Menang Loteri UK, Kata Sekatan Rusia Boleh Memudaratkan Perniagaan
Uncategorized

Allwyn, Pembida Menang Loteri UK, Kata Sekatan Rusia Boleh Memudaratkan Perniagaan

Allwyn Entertainment telah memberi amaran kepada pelabur bahawa sekatan Rusia yang berkaitan dengan perang di Ukraine boleh menjejaskan perniagaannya.

Hiburan Allwyn
Pemilik Allywn Entertainment Karol Komarek secara terbuka mengutuk pencerobohan Ukraine tetapi masih memiliki kemudahan penyimpanan gas di Republik Czech bersama gergasi tenaga Rusia Gazprom. (Imej: CTK/Alamy)
Syarikat itu, yang memenangi tender untuk Loteri Kebangsaan UK bulan lepas, adalah anak syarikat gergasi loteri Eropah Sazka. Itu dimiliki oleh hartawan minyak dan gas Czech Karel Komarek.

Walaupun Komarek telah mengutuk secara terbuka pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, soalan telah diajukan di parlimen British mengenai hubungan perniagaannya dengan Rusia.

Pada 2016, syarikat Kormarek, MND, membina kemudahan penyimpanan gas bawah tanah di Republik Czech dalam perkongsian 50-50 dengan gergasi tenaga Rusia milik negara Gazprom.

Pada akhir Mac, menteri bayangan Buruh untuk Teknologi, Perjudian dan Ekonomi Digital, Ahli Parlimen Alex Davies-Jones, menuntut kejelasan mengenai hubungan pengendali loteri baharu itu dengan Gazprom.

Pembayaran Loteri
Loteri Nasional ialah salah satu kontrak sektor awam terbesar UK, dan penganalisis percaya ia boleh bernilai £80 bilion ($104 bilion) sepanjang dekad akan datang. Kormarek dijangka mengumpul ratusan juta lagi dengan mengapungkan Allwyn di Bursa Saham New York melalui syarikat pemerolehan tujuan khas (SPAC).

Tetapi dalam pembentangan pelabur yang dilihat oleh Media PA, Allwyn mengakui bahawa “Konflik antara Rusia dan Ukraine, dan sekatan yang berkaitan, boleh memberi kesan negatif kepada kami.”

Seorang jurucakap memperkecilkan kepentingan risiko ini dalam satu kenyataan kepada PA minggu ini.

Kesan potensi sekatan adalah faktor risiko standard yang hampir setiap syarikat tersenarai AS dengan operasi antarabangsa lakukan berikutan pencerobohan Rusia oleh Ukraine,” kata jurucakap itu.

“Seperti yang jelas kepada mana-mana orang yang berfikiran adil yang membacanya, kemasukan sekatan sebagai faktor risiko dalam pembentangan penyenaraian Bursa Saham New York kami adalah Pengeluaran HK cerminan iklim global semasa, serupa dengan kemungkinan kesan Covid-19 , bukan petunjuk ancaman khusus kepada Allwyn,” tambah mereka.

Tuntutan Dilancarkan
Komarek telah berkata bahawa dia memutuskan “bertahun-tahun yang lalu” untuk melepaskan dirinya daripada aset Rusianya, kecuali untuk “terminal gas dan usaha sama 50/50 dengan Gazprom di Republik Czech.”

Sementara itu, Suruhanjaya Perjudian UK (UKGC) berkata pada bulan Mac ia “berpuas hati kerana tiada Togel SGP permohonan [tender loteri] [dipengaruhi] oleh sekatan yang berkaitan dengan konflik di Ukraine.”

Satu lagi risiko untuk pelabur ialah tuntutan mahkamah yang dilancarkan oleh pembida yang kalah Camelot, yang telah mengendalikan loteri sejak 1994. Aduan Camelot dijangka menumpukan pada dakwaan bahawa UKGC mengubah peraturan pada minggu-minggu terakhir proses pemilihan.

Minggu ini, Telegraph melaporkan bahawa seorang lagi penawar rendah, Sisal, kini dimiliki oleh Flutter Entertainment, sedang Result HK menimbang sama ada untuk menyertai tuntutan mahkamah itu.